Nohrcon har netop overrakt prisen for Årets skolebyggeri 2020 til projektteamet bag Herning Kommunes nye, lokale kraftcenter: Lindbjergskolen i Hammerum. En offentlig afstemning og en fagjury afgjorde tilsammen, at Hammerums helstøbte skole fortjente den prestigefulde pris i år. Juryen kaldte bl.a. skolen for et virkelig lækkert børnemiljø med stor mulighed for udfoldelse, bevægelse og ikke mindst læring. Borgmesteren takker alle involverede i projektet for at have skabt et så helstøbt byggeri, hvor man føler sig velkommen, fra det øjeblik man træder ind.
(Billedet øverst: Årets skolebyggeri 2020 – Lindbjergskolen i Hammerum, Herning Kommune, kilde: Sweco Danmark/Årstiderne Arkitekter)
Nohrcons kåring af Årets skolebyggeri har til formål at fremhæve de gode eksempler for at inspirere andre skolebyggere, hvilket også er baggrunden for konferencen ”Fremtidens skole og læringsrum” til oktober, som kåringen er optakt til.
Konferencen er en del af en hel temauge om skolebyggeri og -indretning med forskellige dage om indeklima, brugerinddragelse/ibrugtagning, design og byggeri af skoler, universiteter og børneinstitutioner.
Det er 8. år i træk, at prisen for ”Årets skolebyggeri” uddeles, og i år skulle ét videregående uddannelsessted forsøge at distancere hele fire, flotte folkeskoler – nye, såvel som renoverede.
Lindbjergskolen i Hammerum, som blev indviet af statsminister Mette Frederiksen i januar, løb med sejren i overbevisende stil. Den nye, topmoderne skole erstatter to gamle skoler og udgør nu et regulært kraftcenter i lokalområdet. Skolen er nemlig en af landets første 24-7-skoler, hvor idrætshaller, SFO, café, bibliotek og kulturtilbud er åbent for de lokale i dag- og aftentimerne.
Skolen følger samtidig tidens trend: Opgøret med stamklasseprincippet. Eleverne har således ikke et fast basislokale – i stedet rykker de rundt til faglokalerne, alt efter hvad skemaet byder på, og opholder sig ellers i de fælles samlingsområder uden for undervisningslokalerne, der bl.a. byder på åbne læringsmiljøer. Hver afdeling – indskoling, mellemtrinnet og udskolingen – har til huse i hver sin bygning: Trinhusene. De mødes på det centrale aktivitetstorv med adgang til de offentlige fællesarealer.
Bevægelse er desuden, i tråd med folkeskolereformen, en central del af Lindbjergskolens DNA. Eleverne har adgang til store oplægstrapper og klatreflader mellem etagerne, centrale multihaller, kunstgræsbaner, aktivitets- og legepladser og det lange bevægelsesloop, som løber hele vejen rundt om skolen og henover skolen. På taget er der desuden boldbure og motorikbaner.
”Vi er rigtig, rigtig glade for at Årets Skolebyggeri 2020 ligger i Herning Kommune. Det var et stærkt felt af nominerede, men jeg må også sige, at Lindbjergskolen er et byggeri ud over det sædvanlige. Jeg vil meget gerne takke alle de involverede i projektet lige fra skolebestyrelsesmedlemmer og medarbejdere til entreprenør, arkitekter, håndværkere og rådgivere for at have skabt et så helstøbt byggeri, hvor man føler sig velkommen, fra det øjeblik man træder ind.
Det er fjerde gang siden 2007, vi indvier en helt ny folkeskole i Herning Kommune, og vi er faktisk allerede godt i gang med planlægningen af den næste nye skole. Det er utrolig rart at opleve, at vores indsats for at skabe de bedst mulige rammer for børnene også bliver anerkendt på nationalt plan.”
”Lindbjergskolen har været et fantastisk projekt at arbejde med, fordi der lå en opgave i at gøre skolen til mere end bare en skole. Vi har skabt et nyt kraftcenter i lokalsamfundet, som kommer elever, medarbejdere, men også hele Hammerum-Gjellerup til gode. Det er hovedideen med 24-7-tanken, hvor både udendørs og indendørs arealer er tilgængelige for hele byen – også i aftentimerne.
Samtidig udmærker Lindbjergskolen sig, fordi skolen gør op med stamklasseprincippet – i stedet bygger skolen på ideen om et undervisningsmiljø, hvor eleverne bevæger sig rundt mellem faglokaler og værksteder, og hvor koblingen mellem teoretisk og praktisk læring er i centrum. Sammen med resten af teamet har vi skabt fremsynede, inspirerende og sunde rammer for læring, hvor parametre som dagslys, bevægelse og fællesskaber har været i fokus. Vi er super stolte af, at prisen er blevet sendt i vores retning.”
Lindbjergskolen – Årets skolebyggeri 2020. Kilde: Sweco Danmark/Årstiderne Arkitekter
”Som skoleleder på Lindbjergskolen er jeg meget glad og stolt over udnævnelsen til årets skolebyggeri. Vi har fået en robust skole, der kan holde til den brug, som den daglige gang af ca. 1100 mennesker vil indebære. Vi har fået en skole der indholdsmæssigt er tænkt på en ny måde, hvor faglokaler er omdrejningspunktet for undervisningen. Samtidig er der skabt rum og plads til at teori, praksis og børne-/ungdomsliv kan danne rammen om dagligdagen. Bygningskomplekset indeholder skole, SFO, halkapacitet, fritidsliv, offentlig bibliotek, cafe, tandlæge mv. Når kræfterne slås sammen, kan vi nå langt. Sluttelig vil jeg sende en stor tak til alle, der har været inde at kigge på skoleprojektet og herefter har valgt det som årets bedste.”
“Vi er glade og stolte over kåringen, men vi er især glade for, at skolebyggeriet er så vellykket, som det er blevet, og vi er overbeviste om, at skolen vil kunne leve op til fremtidens vilkår for undervisning, idet skolens fleksibilitet har en robusthed, som vil kunne møde fremtidens krav på kvalificeret vis mange år ud i fremtiden.”
”Lindbjergskolen er et godt eksempel på, hvad tværfagligt samarbejde på et rådgiverteam kan. Vi har sammen grebet brugernes ønsker i et prisme af mange ekspertiser og omsat dem i fysisk form med blik for både læring, arkitektur, teknik og mange brugergruppers behov. Vi har lagt os i selen for at skabe gennemtænkte læringsmiljøer, der kan foldes ud på mange måder af skolens børn og voksne. Bygningen indbyder til spændende aktiviteter, naturlige fællesskaber og flere forskellige måder at lære på. Ikke mindst har vi lagt vægt på også at skabe gode pause- og fritidsmiljøer, der understøtter leg og venskaber, hvilket er nok så vigtigt for børnene og deres livskvalitet.”
“Lindebjergskolen rummer et virkelig lækkert børnemiljø med stor mulighed for udfoldelse, bevægelse og ikke mindst læring. Hvis jeg nu var 10 år – så er jeg ikke i tvivl om, at ’min skole er superfed’. Skolens placering og forbindelse til naturen omkring gør såvel udfoldelsesmulighederne som anvendelsen af bygningen og matriklen store.”
“Meget børnevenligt udemiljø og indemiljø som lægger op til bevægelse og leg, men også andre former for aktiviteter. Udemiljøerne rummer umiddelbart meget mere end klassiske fodboldbaner, idet der også er opstillet shelters til brug for borgerne og rejsende.”
“Indretningen inden døre ser meget indbydende ud og er legende og let. Der er et fint farvevalg i materialer, som giver varmen fra finer og den grønne linoleum og som også henleder tankerne på at det er en skole vi er på.”
“Skolen er indrettet, så den kan inddrage lokalområdets organisationer om eftermiddagen, hvilket giver et god forbindelse mellem skole og omverden.”
Lindbjergskolen – Årets skolebyggeri 2020. Kilde: Sweco Danmark/Årstiderne Arkitekter
Lindbjergskolen – Årets skolebyggeri 2020. Kilde: Sweco Danmark/Årstiderne Arkitekter
Lindbjergskolen – Årets skolebyggeri 2020. Kilde: Sweco Danmark/Årstiderne Arkitekter
Lindbjergskolen – Årets skolebyggeri 2020. Kilde: Sweco Danmark/Årstiderne Arkitekter
Lindbjergskolen – Årets skolebyggeri 2020. Kilde: Sweco Danmark/Årstiderne Arkitekter
Herning Kommune /// Lindbjergskolen /// Sweco Danmark / Årstiderne Arkitekter /// KPC Herning /// Autens
Peter Green Melgaard, kommunikations- & marketingchef, tlf.: 60157115, e-mail: pm@nohrcon.com
Årets skolebyggeri 2019: Holbergskolen i København
Årets skolebyggeri 2018: Nyt læringsmiljø i Det Kgl. Bibliotek Aarhus
Årets skolebyggeri 2017: FlowFactory VUC og HF i Haderslev
Årets skolebyggeri 2016: Frederiksbjerg Skole i Aarhus
Årets skolebyggeri 2015: Skolen i Sydhavnen i København
Årets skolebyggeri 2014: Dyvekeskolen i København
Årets skolebyggeri 2013: Nordstjerneskolen i Frederikshavn
Se alle Nohrcons videoer af de skoler, vi har kåret til Årets skolebyggeri gennem årene, og se flere spændende videoer af skolebyggeri her
Overblik over temaugen:
5/10 2020: Vælg imellem:
6/10 2020: Studietur til nye og ombyggede skoler og gymnasier
7/10 2020: Konference om fremtidens skole og læringsrum
8/10 2020: Vælg imellem:
PS: Du kan også deltage i tilsvarende temauger i Oslo og Stockholm:
Modtager du Nohrcons nyhedsbrev om skolebyggeri? Tilmeld dig her.
Du kan også følge med på vores Facebook-side Fremtidens skole eller i vores LinkedIn-gruppe Fremtidens skolebyggeri.
Se alle kommende arrangementer inden for skolebyggeri her
Kig også forbi vores Center for skolebyggeri
Vi bruger cookies til at forbedre hjemmesiden og din brugeroplevelse. Læs mere om vores brug af cookies og vores privatlivspolitik.