Her på terminologi-siden får du hurtigt svar på, hvad nogle af de emner, som Nohrcons kurser og konferencer omhandler, egentlig går ud på. Herunder AB 18 og udbudsloven.
AB 18 er en standardaftale for byggeri i Danmark, som kan bruges som grundlag for aftaler mellem bygherre og entreprenør. AB 18 er en opdatering af AB 92 og er den mest udbredte aftale i Danmark, når det kommer til byggeri.
AB 18 består af en række standardvilkår og bestemmelser, som regulerer samarbejdet mellem bygherre og entreprenør. Aftalen dækker bl.a. emner såsom projektbeskrivelse, tidsfrister, pris, betalingsbetingelser, ansvarsforhold og tvister.
Aftalen er bygget op i tre dele:
AB 18 er en fleksibel aftale, hvor der kan tilføjes særlige bestemmelser, der tager højde for de specifikke forhold i det konkrete byggeprojekt. Aftalen sikrer en klar og entydig aftale mellem bygherre og entreprenør og bidrager til at minimere risikoen for tvister og konflikter i byggeriet.
OBS: Vil du vide mere om AB 18? Så kig nærmere på Nohrcons kursus om AB 18 for ikke-jurister – intensiv entrepriseret, som også kan tages som en del af vores Certificering i entrepriseret for hhv. Bygherre/Rådgiver eller Entreprenør/Underleverandør. Du kan varme op til kurset med AB18-spillet – det er gratis!
ABR 18 er en standardaftale for rådgivning ifm. byggeri i Danmark, som kan bruges som grundlag for aftaler mellem bygherre og rådgiver. Aftalen er en opdatering af ABR 89 og den mest udbredte aftale i Danmark, når det kommer til rådgivning inden for byggeri.
ABR 18 består af en række standardvilkår og bestemmelser, som regulerer samarbejdet mellem bygherre og rådgiver. Aftalen dækker bl.a. emner såsom projektbeskrivelse, tidsfrister, pris, betalingsbetingelser, ansvarsforhold og tvister.
Aftalen er opbygget i tre dele:
ABR 18 er en fleksibel aftale, hvor der kan tilføjes særlige bestemmelser, der tager højde for de specifikke forhold i det konkrete byggeprojekt. Aftalen sikrer en klar og entydig aftale mellem bygherre og rådgiver og bidrager til at minimere risikoen for tvister og konflikter i byggeriet.
OBS: Vil du vide mere om ABR 18? Så kig nærmere på Nohrcons kursus Aftale om teknisk rådgivning ABR 18 og ydelsesbeskrivelser, som også kan tages som en del af vores Certificering i entrepriseret for hhv. Bygherre/Rådgiver eller Entreprenør/Underleverandør.
Udbudsloven er en dansk lov, der regulerer offentlige myndigheders indkøb af varer, tjenesteydelser og bygge- og anlægsarbejder. Loven sikrer, at indkøb foregår på en fair og gennemsigtig måde, hvor alle leverandører har lige muligheder for at byde ind på opgaven.
Ifølge udbudsloven skal offentlige myndigheder foretage udbud af opgaver, der overstiger visse tærskelværdier. Disse tærskelværdier varierer afhængigt af opgavens art og omfang. Formålet med udbudsloven er at sikre, at offentlige indkøb sker på en effektiv og økonomisk ansvarlig måde.
Loven fastlægger regler for, hvordan udbud skal gennemføres, herunder krav til annoncering, udformning af udbudsmateriale og tildelingskriterier. Derudover regulerer loven også mulighederne for at afvise tilbud og klageadgang for leverandører, der mener, at de ikke er blevet behandlet korrekt i forbindelse med udbuddet.
Udbudsloven er et vigtigt redskab til at sikre en fair konkurrence om offentlige opgaver og til at skabe gennemsigtighed og ansvarlighed i offentlige indkøb.
OBS: Vil du vide mere om udbudsloven? Så kig nærmere på Nohrcons kursus om Udbudsloven for ikke-jurister, som også kan tages som en del af vores Certificering i udbudsret. Du kan varme op til kurset med Udbudsspillet – det er gratis!
Forsyningsvirksomhedsdirektivet er EU-lovgivning, som blev vedtaget i 2014. Direktivet fastsætter regler for offentlige myndigheders indkøb af varer, tjenesteydelser og bygge- og anlægsarbejder inden for vand, energi, transport og posttjenester. Formålet med direktivet er at skabe et mere konkurrencepræget marked inden for forsyningsområdet og sikre, at offentlige indkøb sker på en fair, gennemsigtig og ikke-diskriminerende måde.
Direktivet fastsætter blandt andet regler for annoncering af udbud, udformning af udbudsmateriale og tildelingskriterier. Det indeholder også bestemmelser om leverandørers rettigheder, herunder adgang til at klage over udbudsprocedurer. Forsyningsvirksomhedsdirektivet har til formål at sikre, at offentlige indkøb i forsyningssektoren sker på en måde, der fremmer konkurrence og innovation, samtidig med at der tages hensyn til miljø- og sociale hensyn. Direktivet er implementeret i national lovgivning i alle EU-lande, herunder Danmark.
OBS: Vil du vide mere om forsyningsvirksomhedsdirektivet? Så kig nærmere på Nohrcons kursus om udbud for forsyningsvirksomheder, som også kan tages som en del af vores Certificering i udbudsret for forsyningssektoren.
Projektledelse i bygge- og anlægsbranchen er en disciplin, der beskæftiger sig med planlægning, styring og koordinering af alle aspekter af et bygge- eller anlægsprojekt. Projektlederen er ansvarlig for at sikre, at projektet gennemføres inden for de aftalte tidsrammer, budgetter og kvalitetsstandarder.
Projektlederen skal sørge for at koordinere de forskellige faser af projektet, herunder planlægning, projektering, udførelse og aflevering. Det indebærer ofte tæt samarbejde med arkitekter, ingeniører, entreprenører og andre specialister for at sikre en integreret planlægning og udførelse af projektet.
Projektledelsen omfatter også styring af budgetter, tidsplaner og ressourcer. Projektlederen skal sørge for, at der er tilstrækkelige ressourcer til rådighed til at gennemføre projektet, og at der er en klar og entydig kommunikation omkring projektets fremdrift og eventuelle udfordringer.
Projektlederen skal også håndtere eventuelle konflikter og sikre, at der er en løbende dialog mellem alle involverede parter i projektet. Projektledelsen indebærer også at sikre overholdelse af lovgivningsmæssige krav, sikkerhedsstandarder og miljømæssige standarder.
Projektledelse i bygge- og anlægsbranchen er en vigtig disciplin, der skal sikre at projekter gennemføres på en effektiv og bæredygtig måde, som samtidig opfylder bygherrens krav og forventninger.
OBS: Vil du vide mere om projektledelse i bygge- og anlægsbranchen? Så kig nærmere på Byggeriets projektlederuddannelse.
Projekteringsledelse er en disciplin inden for byggeri og anlæg, der beskæftiger sig med ledelse af projekteringsprocessen i et byggeprojekt. Projekteringsledelse er typisk en funktion, der varetages af en projektleder eller en projekteringsleder, der koordinerer og styrer projekteringsprocessen på vegne af bygherren.
Projekteringsledelse indebærer, at man leder og koordinerer de forskellige fagdiscipliner, der er involveret i projekteringen, herunder arkitekter, ingeniører, bygningskonstruktører og andre specialister. Det indebærer også at sikre, at projekteringen sker i overensstemmelse med bygherrens krav og ønsker, samt at sikre at projekteringen er økonomisk bæredygtig og kan realiseres inden for de aftalte tidsrammer.
Projekteringslederen skal sikre en tæt dialog mellem de forskellige fagdiscipliner og at der er en sammenhængende og koordineret projektering af byggeriet eller anlægget. Det kan også indebære at vurdere og forhandle med eksterne rådgivere og entreprenører og håndtere eventuelle konflikter i projekteringsprocessen.
OBS: Vil du vide mere om projekteringsledelse? Så kig nærmere på Nohrcons Certificering i projekteringsledelse og vores kursus om Projekteringslederen som relationsleder.
Facilitering er en proces, hvor en facilitator arbejder med en gruppe for at opnå et fælles mål eller løse en udfordring. Facilitering kan bruges i en række forskellige sammenhænge, herunder møder, workshops, seminarer og træningsøvelser.
OBS: Vil du vide mere om facilitering? Så kig nærmere på Nohrcons Certificering i facilitering – bliv uddannet facilitator!
Udbudsret er en gren af lovgivningen, der regulerer indkøb og tildeling af offentlige kontrakter. Udbudsretten har til formål at sikre, at offentlige indkøb sker på en fair, gennemsigtig og ikke-diskriminerende måde, og at alle potentielle leverandører har lige muligheder for at byde på opgaven.
Udbudsretten omfatter blandt andet krav til annoncering af udbud, udformning af udbudsmateriale, tildelingskriterier og evaluering af tilbud. Derudover indeholder udbudsretten bestemmelser om klageadgang for leverandører, der mener, at de ikke er blevet behandlet korrekt i forbindelse med et udbud.
Udbudsretten finder anvendelse på offentlige myndigheder og institutioner, herunder staten, regionerne, kommunerne og offentlige virksomheder. Reglerne gælder også for offentlige-private partnerskaber (OPP) og for bygge- og anlægsarbejder, varer og tjenesteydelser.
Udbudsretten er en vigtig disciplin, da den sikrer, at offentlige indkøb sker på en måde, der fremmer konkurrence og innovation, og at offentlige midler anvendes på en effektiv og ansvarlig måde.
OBS: Vil du vide mere om udbudsret? Så kig nærmere på Nohrcons kursus om Udbudsloven for ikke-jurister, som også kan tages som en del af vores Certificering i udbudsret. Du kan varme op til kurset med Udbudsspillet – det er gratis!
Entrepriseret er en gren af lovgivningen, der regulerer aftaler og forhold mellem bygherrer og entreprenører i forbindelse med byggeri og anlægsarbejder. Entrepriseretten omfatter regler og standardaftaler, der regulerer samarbejdet mellem bygherrer og entreprenører, herunder ansvarsfordeling, prisfastsættelse, tidsplaner og andre betingelser for byggeprojektet.
Entrepriseretten er opdelt i to hovedområder: hovedentreprise og fagentreprise. En hovedentreprise indebærer, at entreprenøren påtager sig ansvaret for hele byggeriet og koordinerer de forskellige fagområder og specialister, der er involveret i projektet. En fagentreprise indebærer, at entreprenøren påtager sig ansvaret for en specifik del af byggeriet, fx VVS-installationer eller tømrerarbejde.
Entrepriseretten er reguleret af en række standardaftaler, herunder AB 18, ABR 18 og ABT 18, som regulerer samarbejdet mellem bygherrer og entreprenører. Aftalerne fastsætter blandt andet regler for projektbeskrivelse, tid, pris, betalingsbetingelser, ansvar og tvister.
Entrepriseretten er en vigtig disciplin, da den sikrer en klar og entydig aftale mellem bygherre og entreprenør og bidrager til at minimere risikoen for tvister og konflikter i byggeriet. Reglerne i entrepriseretten sikrer også, at byggeri og anlægsarbejder udføres på en effektiv og økonomisk bæredygtig måde, der lever op til bygherrens krav og forventninger.
OBS: Vil du vide mere om entrepriseret? Så kig nærmere på Nohrcons kurser om AB 18 og ABR 18, som også kan tages som en del af vores Certificering i entrepriseret for hhv. Bygherre/Rådgiver eller Entreprenør/Underleverandør. Du kan varme op til kurserne med AB18-spillet – det er gratis!
Vi bruger cookies til at forbedre hjemmesiden og din brugeroplevelse. Læs mere om vores brug af cookies og vores privatlivspolitik.