Nohrcon Frankrig har interviewet Alice Piednoir, som er ekspert i ansvarlige, offentlige indkøb. I mere end 12 år har hun arbejdet for at bringe bæredygtig udvikling og indkøb tættere på hinanden, og hun deler i dette (oversatte) interview ud af sin viden og forklarer vigtigheden af ansvarlige indkøb i vores samfund.
Alice Piednoir er ekspert i ansvarligt indkøb, og hun har arbejdet inden for dette felt i mere end 12 år. Hun arbejder i øjeblikket for byen Paris, nærmere bestemt i økonomi- og indkøbsafdelingen, hvor hun støtter indkøbere med at integrere bæredygtig udvikling i deres indkøb. Hun har altid været interesseret i miljøspørgsmål og valgte derfor at tage videregående videnskabelige studier i miljø- og industriteknik for at blive specialist på området.
Nohrcon Frankrig havde for nylig fornøjelsen af at tale med Alice. Du kan høre interviewet på Fransk eller læse essensen af det herunder, hvor hun deler sin vision for ansvarlige og bæredygtige indkøb samt hendes råd til, hvordan du bedst implementerer en ansvarlig og bæredygtig indkøbsstrategi.
Alice Piednoir
“Ansvarlige indkøb refererer til indkøb foretaget af fagfolk i den offentlige eller private sektor, der reducerer påvirkningen af miljøet, øger produktets eller tjenesteydelsens sociale værdi og tager højde for de økonomiske forhold i forbindelse med købet.”
“Ansvarligt indkøb er vokset i betydning i løbet af det seneste årti, da det ses som en løftestang for politisk magt, når det kommer til at bruge offentlige penge. Vi har ofte meget mere politisk indflydelse med de brugte euro end med en stemmeseddel.”
“For at være mere dydige i deres indkøbspraksis skal indkøbere reflektere over deres behov og stille spørgsmålstegn ved deres nuværende praksis. Er mængderne korrekte? Er vi i et leje- eller anskaffelsessystem? Det er vigtigt ikke at forsøge at gengive de tidligere markeder identisk. Derefter er det et spørgsmål om at tage hensyn til de miljømæssige, sociale og økonomiske forhold relateret til produktet eller tjenesten. For at gøre dette er det nødvendigt at forstå de industrielle processer upstream, samt de miljømæssige og sociale påvirkninger af de forskellige produktionsfaser, såsom brugen af råmaterialer, fremstillingsprocessen og bortskaffelsen ved slutningen af levetiden. Kriterierne for ansvarlige indkøb varierer afhængigt af det købte produkt eller ydelse.”
“Det kan være hensynet til ergonomi ved indkøb af udstyr for ikke at skade brugernes sundhed eller tilgængeligheden af udstyr for personer med handicap. At sætte folk, der er langt fra beskæftigelse, til at udføre den service, vi køber, er et andet eksempel. Der er alt relateret til øko-design af produkter, som tillader for eksempel for at spare energi under fremstilling og brug af produktet. Det kan også være integration af genbrugsmaterialer eller endnu bedre, direkte genanvendelse. Endelig er der som et sidste eksempel miljømærkede produkter.”
“Det kræver viljestyrke, det er helt sikkert. Det er vigtigt at være en del af en ansvarlig indkøbstilgang og at udføre dine forhåbninger på alle niveauer. Men hvad angår forberedelsestiden for proceduren, nej, den skal være den samme som ved et klassisk udbud. Det indebærer naturligvis yderligere begrænsninger og elementer at analysere, men det er også det, der bringer merværdi til markedet.”
“Tilbudsgivernes svar afhænger af, hvad vi spurgte om som indkøbere. Der er så to måder at vurdere tilbuddene på. Den første måde er at kræve ting, der er defineret i specifikationerne, hvilket garanterer et minimumsniveau for overholdelse af alle de virksomheder, der vil reagere på udbuddet. Derudover kan vi også værdsætte miljømæssige og sociale aspekter gennem et tilbudsanalysekriterium. Så ud over andre mere tekniske eller økonomiske kriterier, udmønter dette sig i spørgsmål stillet til tilbudsgivere om specifikke punkter, der interesserer indkøberen. Hver tilbudsgiver foreslår derefter et svar, som vil blive evalueret og scoret, hvilket hjælper med at udvælge det bedste tilbud.”
“Det råd, jeg ville give til de små organisationer, ville være at starte med at få information og efteruddannelse om ansvarlige indkøbsspørgsmål og -praksis. Det er vigtigt at forstå de sociale og miljømæssige konsekvenser af deres indkøb og at være bekendt med de relevante standarder og regler. Derefter, efter at have stillet ordentligt spørgsmålstegn ved dets behov, er det vigtigt at kommunikere sine forventninger og krav med hensyn til ansvarlige indkøb klart til sine leverandører i indkøbsperioden. Dette giver så virksomhederne mulighed for at reagere og adressere, hvad der er muligt eller ej, hvilket så giver indkøberen mulighed for at integrere kriterier i udbudsspecifikationerne og sørge for at balancere kravene. For eksempel kan indkøberen beslutte at pålægge kriterier eller blot værdisætte dem. Endelig er det vigtigt at spore og måle fremskridtene inden for ansvarlige indkøb og at kommunikere resultaterne for at inspirere andre organisationer til at følge deres eksempel. Det handler ikke kun om at foretage ansvarlige indkøb, men også om at anvende en løbende forbedringstilgang.”
Så deltag på Nohrcons kursus Grønne offentlige indkøb, hvor du får masser af praktisk input til dine bæredygtige udbud! Vi afholder også en Workshop on Green Procurement, som en del af Nordic Public Procurement Forum 2023.
Vi bruger cookies til at forbedre hjemmesiden og din brugeroplevelse. Læs mere om vores brug af cookies og vores privatlivspolitik.